Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Smart Fortwo

    Η κατασκευή του Smart Fortwo προήλθε από μία προσωπική ιδέα του πρόεδρου της ωρολογοποιίας SwatchNicolas Hayek, ο οποίος θεωρούσε πως η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία είχε αγνοήσει εντελώς μία σημαντική μερίδα του υποψήφιου αγοραστικού κοινού, που επιζητούσε ένα μικρό, οικονομικό σε κατανάλωση και εντυπωσιακό αισθητικά αυτοκίνητο. Η ιδέα έγινε σύντομα γνωστή ως το «Swatchmobile».
Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, ο Hayek φοβήθηκε ότι οι ήδη υπάρχουσες αυτοκινητοβιομηχανίες θα αντιμετώπιζαν ως απειλή το Swatchmobile. Προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη σύγκρουση με αυτές, προτίμησε να συνεργαστεί με κάποια από αυτές, αντί να τις ανταγωνιστεί άμεσα.
     Αν και αρχικά είχε συζητήσει με την Volkswagen για το πρόγραμμα του νέου μοντέλου,  η Mercedes-Benz ήταν η εταιρεία που πραγματοποίησε το όραμά του. Tελικώς υιοθετήθηκε η ονομασία Smart (Swatch Mercedes Art), ένα ακρωνύμιο που παράλληλα συνέπιπτε και με την αγγλική λέξη smart (έξυπνος).
     Το μοντέλο παρουσιάστηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 1997, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Αρχικά επρόκειτο να λανσαριστεί τον Μάρτιο του 1998, αλλά σημειώθηκε μία καθυστέρηση, προκειμένου να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στην ανάρτηση και στο σύστημα διεύθυνσης, με σκοπό να βελτιωθεί η ευστάθεια του νέου μοντέλου. Τελικά η παραγωγή του ξεκίνησε στις 1 Ιουλίου 1998, με τις πρώτες πωλήσεις να ξεκινούν τον Οκτώβριο
      Αν και η αγορά αντέδρασε κάπως διστακτικά στην αρχή, η Mercedes-Benz συνέχισε να το υποστηρίζει, με μεγάλη και έξυπνη διαφημιστική καμπάνια, που τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού, συν την προσθήκη νέων κινητήρων και εκδόσεων. Γενικότερα, το αυτοκίνητο εντυπωσίασε με την οικονομία καυσίμου και την ευελιξία του στους δρόμους των ασφυκτικά μποτιλιαρισμένων πόλεων και ιδιαίτερα με την ικανότητα στάθμευσης ακόμα και στα πλέον απίθανα σημεία, προσφέροντας έτσι λύση στο τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης στις μεγαλουπόλεις. Με μήκος αμαξώματος 2,5 ακριβώς μέτρα, ήταν το αυτοκίνητο με το μικρότερο μήκος παγκοσμίως και μάλιστα ήταν ικανό ακόμα και να σταθμεύει κάθετα ως προς τα άλλα αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παραγόντων, ήταν να πετύχει σταθερά υψηλές πωλήσεις στα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου